Acne littekens

Tijdens het genezingsproces kan het lichaam te veel aan bindweefsel produceren. Dit noemen we littekenweefsel. Je herkent dit vaak door een wat lichter ogend plekje dan je reguliere huidskleur. Echter loopt de genezing niet altijd zo. Soms als het een diepere wond is, of de genezing niet soepel verloopt kan het litteken roder, gepigmenteerd en/of verheven worden.

Een regulier litteken rijpt ongeveer een jaar uit. Gecompliceerde littekens, zoals brandwonden kunnen soms tot wel twee jaar uitrijpen. In die periode is de kans dat we dat litteken kunnen verbeteren ook het grootst.

Zie hieronder een overzicht van verschillende soorten littekens:

Atrofische littekens

Littekens die dunner zijn dan de omliggende huid. Deze zijn ook vaak droger, zacht en fijn rimpelig. Deze littekens zijn vaak lichter dan de rest van de huid. Deze littekens kunnen worden behandeld met microneedling en siliconen. Ook kan er advies worden gegeven hoe je het beste dit litteken kan camoufleren.

Hypertrofische littekens

Littekenvorming wat groter wordt, maar binnen de oorspronkelijke wondrand blijft. Ze zijn vaak wat bobbelig. Deze littekens kunnen ook felrood, of gepigmenteerd zijn. Deze littekens kunnen worden behandeld met microneedling en siliconen. Ook kan er advies worden gegeven hoe je het beste dit litteken kan camoufleren.

Keloïd

Een litteken wat buiten de wondranden groeit. Vaak zien we dit op plekken waar een piercing is gezet en komt vaker voor bij mensen met donkerdere huidtypen.

Acne littekens

Littekens die zijn overgebleven naar een actieve acne ontsteking. Deze littekens kunnen worden behandeld met microneedling, siliconen, chemische peeling met TCA en Phenol.

Wilt u meer informatie? Contact ons via info@ahlp.nl